FOTVÅRD

 

MEDICINSK FOTVÅRD

- Professionell medicinsk fotvård hemma hos dig.

 

Står du på god fot?

 

Mår dina fötter bra så mår också du bra. Att ta hand om sina fötter är en medveten handling till att förebygga framtida kroppsliga problem. Har du ont i fötterna av någon anledning slutar du förmodligen medvetet eller omedvetet att belasta den onda delen, till nackdel för resten av din kropp. Avlastningen kan i sin tur, efter en tid, ge värk och smärta i andra delar av kroppen som du antagligen inte förknippar med det som började i foten. I värsta fall kan det resultera i dyra sjukhuskostnader och långvarig rehabilitering. Så var rädd om dina fötter, de ska bära dig framåt i livet och låter dig stå stadigt på jorden.

Den medicinska fotvården handlar inte enbart om att behandla och lindra besvär utan syftar också till att förebygga framtida problem. En medicinsk fotvårdsbehandling passar därför också  utmärkt  för dig som fortsättningsvis vill ha välmående fötter.

 

Nu kan jag äntligen erbjuda dig fotvård hemma hos dig. Jag vänder mig både till dig som privatperson som till företag och föreningar. Som privatperson gör jag ett hembesök hemma hos dig. Till företag och föreningar erbjuder jag att komma till er arbetsplats och ge fotbehandlingar i era lokaler.

 

En medicinsk fotvårdsbehandling innefattar; fotbad, klippning och behandling av naglar och nagelband. Omvårdnad av liktornar, vårtor, hälsprickor, förhårdnader och nageltrång. Eventuell hud- och nagelsvamp behandlas. Behandlingen avslutas med en härlig fotmassage.

 

En medicinsk fotvårdsbehandling tar cirka 50-60 minuter och kostar 650 kr. (Priset gäller inom Strängnäs tätort. Kontant betalning eller Swish). Vi ombesörjer allt material för din behandling som anpassas efter dina behov och/eller besvär. För att boka tid eller för att få mer information kontakta mig per telefon eller e-post.

 

  • Nagelsvamp

 

  • Liktornar

 

  • Hallux valgus

 

  • Hammartå

 

  • Nageltrång

 

  • Förhårdnader

 

  • Vårtor

          

Hur går & står du?

 

När man går, ska kroppen skjutas från, när foten ”avvecklas” från underlaget. I avvecklingsögonblicket stöder foten på tårna och förfotsvalvet. Det är viktigt att fotens avveckling sker med riklig svikt och att steget tas ut ordentligt. Då får underbenets och fotens muskler arbeta rätt vilket gör att de blir vältränade och starka. Det är mycket viktigt att dessa muskler är i god trim eftersom de har den betydelsefulla uppgiften att hålla upp fotvalvet.

 

Många står och går mycket i sitt dagliga arbete, men de har ofta ett begränsat område att röra sig på och sträcker ut stegen mycket dåligt. Detta ger en bristfällig avveckling av foten och hela fotsulan belastas mera stumt.

 

Under gången lyfts benet från underlaget av höftmuskulaturen. Vid gång med korta steg aktiveras också denna muskulatur mer än fotens muskler. Fotens muskler blir slappa och klarar dåligt av sin uppgift att hålla valven uppe. Musklerna blir också fort trötta, när man står mycket och de tröttas ännu mer, om golvet är hårt. Musklerna befinner sig då i ett ganska statiskt tillstånd vilket är mycket tröttande för dem. Höftmuskulaturen tränas då i stället för fotens muskler. Är man dessutom överviktig, så belastas fötterna och deras muskler ännu mer.

 

Högklackade skor ger också en mycket dålig avveckling av foten eftersom förfotsvalvet då ständigt felbelastas och trycks ner.

 

Att gå med spänst och ta ut stegen är nödvändigt, för att motverka slappa, trötta fötter. En sådan gångtyp är ypperlig terapi för foten i synnerhet om man går på mjukt sviktande underlag som i skog och mark. Att gå barfota är naturligtvis det allra bästa. Gör gärna det när du har tillfälle. Ojämnt underlag stimulerar musklernas arbete och fötterna får en form av naturlig massage av marken vid barfotagången. Detta ökar blodcirkulationen i foten, vilket är väsentligt för fotens hälsa.

          

Rör på fötterna



FOTGYMNASTIK

 

1.  Knip och spreta. -Bra för balansen.


2.  Skrynkla. Stå eller sitt. -Gör foten mjukare.


3.  Pumpa. -Tränar vad musklerna.


4.  Böj. -Tränar hälsenan och underbensmuklerna.


5.  Snurra. Rör foten, inte benet. -Tränar fotleden




Illustration: Monica Schultz

          

Fotsvamp


Det vanligaste är att du får fotsvamp mellan tårna, oftast börjar den mellan fjärde och femte tån.  Fotsvamp känns igen av att huden flagnar eller fjällar.  Det är också vanligt att den angripna huden kliar och svider. Ibland kan du också få sprickor i huden. Svamp trivs där det är fuktigt och varmt och det är därför vanligt att smitta sprids i allmänna duschar och omklädningsrum. Du kan själv vidta flera åtgärder för att förebygga fotsvamp:


  • tvätta fötterna varje dag och torka dem noga, särskilt mellan tårna
  • byt strumpor varje dag och använd strumpor som inte är täta
  • tvätta dina strumpor i 60 grader för att ta död på svampen
  • undvik att använda täta skor och gummistövla
  • använd badtofflor i simhallar och omklädningsrum.


Om du får fotsvamp kan du behandla den själv med receptfria fotsvampsmedel som finns att köpa på apoteket.  Om du är osäker på om du har fotsvamp rådgör då först med medicinsk fotvårdare eller läkare innan du börjar använda fotsvampsmedel. Om besvären inte blir bättre efter behandling eller om besvären blir värre bör du söka hjälp för dina besvär.